Trubači za svadbe Beograd

Trubači za svadbe Beograd

Trubači za svadbe Beograd

Trubači za Svadbe Beograd 064 28 25 660

Srbi su odavno poznati po negovanju različitih običaja, a posebno su specifični oni koji se odnose na razna slavlja. Posebno se u Srbiji pompezno prave svadbe. U selima je još uvek aktuelno određena vrsta utrkivanja ko će napraviti veću svadbu “o kojoj će se pričati”.

U Srbiji od davnina svadbe se uglavnom dešavaju u jesen. Običaj je ustanovljen u vremenima kad je život bio podređen seoskim poslovima pa je jesen, kad se završe poljski radovi, bila rezervisana za svadbe.

Kad je reč o običajima koje Srbi primenjuju na dan svadbe spisak je predugačak. Narodni običaji se razlikuju među ljudima u različitim krajevima naše zemlje.

Dobro je da mlada na dan venčanja pogleda mladoženju kroz verenički prsten jer će na taj način obezbediti sebi njegovu večnu ljubav, samo je jedan od obaveznih narodnih rituala, običaja koji se preporučuju kako bi mladima doneli srećan i dug život. Ali dok se sam čin venčanja ne desi toliko toga treba uraditi, da je prava sreća ako se mladenci sete makar jedne iz čitave plejade preporuka u stilu – “valja se”.

Jer, pre nego što počnu  pripreme svadbe, dolazi veridba.

Veridba predstavlja premijerno upoznavanje dveju porodica, mladine i mladoženjine. Budući mladoženja sa svojom najužom porodicom i s kumom odlazi kod neveste u goste, na svečani ručak ili večeru. Tu se međusobno svi upoznaju, devojka od momka dobija prsten i od tog trenutka njih dvoje dobijaju status verenika i verenice.

Verenikova majka daruje buduću snaju uglavnom bogatim nakitom. Buduća mlada daruje prisutne muškarce košuljom, a žene materijalom za haljine. Posle svega ovoga, uz aperitiv i kolače, ugovara se svadba, kad, gde, kako, koliko zvanica, kakva muzika. I kad se sve ugovori, onda se krene s pripremama, a pre svadbe je obavezno momačko veče.

Preuzeto sa: http://www.telegraf.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.