Trubači za mature Beograd

Trubači za mature Beograd

Trubači za mature , odnosno za kraj škole nezaobilazni deo provoda u svim školama širom Srbije.

 

Za većinu učenika srednjih škola u Beogradu matura označava kraj školske godine. Kao što to tradicija nalaže, maturanti provode svoje poslednje sate u školskom dvorištu uz muziku – trubače veselje i pokoju kap alkohola.

U svakoj školi se peva, đuska, evenualno plače zbog rastanka sa drugarima, ali uglavnom se slavi uz trubače, jer su oni ne zaobilazni deo ove tradicije.

Sada već po nepisanom pravilom svako odeljenje pravi unikatne majice na kojima im se potpisuju drugari iz odeljenja, ali i cele škole.

U životu učenika i njihovih roditelja matura ima veliki značaj jer je ona jedna od nekoliko velikih pretkretnica u ljudskom životu. Tim povodom maturanti organizuju maturska putovanja (obično na početku završnog razreda) i maturske zabave (obično na kraju završnog razreda), a u novije vrijeme defilee i ludovanje po ulicama uglavnom uz zvuke trube.

U nekim evropskim zemljama, među njima i u Hrvatskoj i Srbiji, organizuje se da maturanti, obično u maju, istovremeno na gradskim trgovima plešu kvadrilju i tako obilježavaju završetak srednjoškolskog školovanja i svake godine pokušavaju nadmašiti prošlogodišnji broj učesnika i oboriti Ginisov rekord.

Trubači za mature 064 28 25 660

 

Izvor dela teksta : Wikipedia